Kazan (Volga region) Federal University, KFU
KAZAN
FEDERAL UNIVERSITY
 
ФЕНОТИПИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА СОДЕРЖАНИЯ ПЕНТОЗАНОВ В РЖАНОМ ШРОТЕ МЕТОДОМ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ВЯЗКОСТИ ВОДНОГО ЭКСТРАКТА
Form of presentationArticles in Russian journals and collections
Year of publication2015
Языкрусский
  • Ponomareva Mira Leonidovna, author
  • Bibliographic description in the original language M.L. Ponomareva, S.N. Ponomarev, L.F. Gilmullina, G-z.S. Mannapova FENOTIPIChESKAYa OCENKA SODERZhANIYa PENTOZANOV V RZhANOM ShROTE METODOM OPREDELENIYa VYaZKOSTI VODNOGO EKSTRAKTA // DOSTIZhENIYa NAUKI I TEKhNIKI APK Izdatelstvo: Redakciya zhurnala "Dostizheniya nauki i tekhniki APK" (Moskva). - 2015. T. 29. - № 11. - S.32-35 ISSN: 0235-2451
    Annotation Содержание водорастворимых пентозанов в зерне ржи влияет на его хлебопекарные и кормовые свойства. Вязкость водного экстракта (ВВЭ) зернового шрота - важный показатель для оценки содержания пентозанов. В работе, проведенной в ФГБНУ ?Татарский НИИСХ?, исследованы пробы зерна более 1800 образцов озимой ржи (популяционные сорта, гибриды F 1, самоопыленные линии) урожаев 2001-2014 гг. Цель работы - провести фенотипическую оценку содержания пентозанов в зерне ржи, а также выделить перспективные генотипы и линии с ценными аллелями генов высокого и низкого содержания водорастворимых пентозанов. Кинематическую вязкость водного экстракта зернового шрота оценивали по методикам А.А. Гончаренко и др. (2005), Boros D. еt al. ( 1993) с использованием капиллярного вискозиметра ВПЖ-1. Уровень ВВЭ обусловлен не только генотипическими, но и средовыми факторами. Наименьшие величины вязкости водного экстракта и размах их варьирования отмечены в годы с избыточным увлажнением. В умеренно засушливых условиях2 001 и 2006 гг., а также нормально увлажненном 2009 г. коэффициент вариации ВВЭ был самым высоким (53,2; 50,7и 58,0 %, соответственно). Наибольшая дифференцирующая способность проявляется в годы, когда в период налива складываются оптимальные и средне засушливые погодные условия. Доля влияния генотипа на изменчивость ВВЭ составила 25,6 %, средовых факторов -49,8%, взаимодействие ?генотип-год? - 24,5%. Изученные сорта хорошо различались по показателю кинематической вязкости. У 60% исследуемых сортов вязкость была больше или равна стандарту Эстафета Татарстана. Более низкой вязкостью водного экстракта, по сравнению со стандартом, характеризовались сорта Огонек, Радонь, Безенчукская 87, Саратовская 6, Антарес, а также новые Популяции 10 и 12. Content of water soluble pentosans in rye grain affects its baking and fodder properties. The viscosity of water extract (VWE) of grain solvent cake is an important indicator for an assessment of the pentosan content. In the work, carried out in FSBRU "Tatar Research Institute of Agriculture", more than 1800 samples of winter rye (population varieties, F1 hybrids, self-pollinated lines) from harvest of 2001-2014 were investigated. The work aim was to evaluate phenotypically the pentosan content in rye grain, as well as to identify promising genotypes and lines with valuable alleles of genes of high and low content of water soluble pentosans. Kinematic viscosity of water extract of grain solvent cake was estimated by the methods of A.A. Goncharenko, et al. (2005), D. Boros, et al. (1993) with use of the capillary VPZh-1 viscometer in centistokes. The VWE level is caused not only by the genotypic, but also by the environmental factors. The lowest values of the viscosity of water extract and the scale of its variation were observed in the years with excess moisture. Under moderate drought conditions of 2001 and 2006, as well as in the normally moist 2009, the coefficient of variation of VWE was the highest (53.2; 50.7 and 58.0%, respectively). The greatest differentiating ability appears in years when there are optimum and medium dry weather conditions during ripening. The influence of a genotype on the variability of VWE was 25.6%, of environmental factors-49.8%, interaction "genotype-year"-24.5%>. The studied varieties well differ on an indicator of kinematic viscosity. In general 60% of the studied varieties the viscosity was stronger or equal to the control Estafeta Tatarstana. Varieties Ogonek, Radon, Bezenchukskaya 87, Saratov 6, Antares, and new populations 10 and 12 had lower viscosity of water extract in comparison with the standard variety.
    Keywords ОЗИМАЯ РОЖЬ, ВЯЗКОСТЬ ВОДНОГО ЭКСТРАКТА ЗЕРНОВОГО ШРОТА, СОРТ, ИЗМЕНЧИВОСТЬ, WINTER RYE, VISCOSITY OF WATER EXTRACT OF GRAIN SOLVENT CAKE, VARIETY, VARIABILITY
    The name of the journal Достижения науки и техники АПК
    Please use this ID to quote from or refer to the card https://repository.kpfu.ru/eng/?p_id=124905&p_lang=2
    Resource files 
    File name Size (MB) Format  
    Dostizhenie_APK__VAK_statya_nasha._11_2015.pdf 5,43 pdf show / download

    Full metadata record